Houdingstherapie
[seopress_breadcrumbs]

Houdingstherapie

Klachten van de arm, nek en schouder, tegenwoordig aangeduid met KANS in plaats van RSI, is één van de meest voorkomende klachten van deze tijd. Eén van de oorzaken daarvan is dat er steeds meer werk via computers en apparaten gedaan wordt i.p.v. fysieke arbeid. Bij computerwerk, eenzijdig werk of repeterend werk loop je eerder kans om klachten aan de nek, boven- of onderrug, schouders en armen te ontwikkelen. Hieronder volgen een aantal aandachtspunten die van belang zijn bij het voorkomen van dit soort klachten en die bijdragen aan een langdurig herstel van klachten.

Houding corrigeren op werkplek

Als je bedenkt dat je een groot gedeelte van de week op je werkplek doorbrengt dan kun je je voorstellen dat het van groot belang is om een werkplek te hebben die goed is afgesteld op jouw persoonlijke eigenschappen. De hoogte van het bureau en de instellingen van de bureaustoel en armleuningen zijn daarbij van belang, maar ook de hoogte en positie van het beeldscherm, het toetsenbord en de muis spelen een belangrijke rol. Staan de spullen die je veel nodig hebt op een handige plek? Is het gebruik van een headphone niet beter dan een vaste telefoon? Dit zijn allemaal vraagstukken waar onze bedrijfsfysiotherapeuten je perfect mee van dienst kunnen zijn. Er zijn allerlei verschillende mogelijkheden in hoe zij jou of jouw werkgever/bedrijf hierin kunnen ondersteunen.

Werkhouding

Buiten een goed ingestelde werkplek is een juiste werkhouding net zo belangrijk. Specifieke oefentherapie blijkt erg effectief in het verbeteren van de actieve (zit)houding. Ook kan Medical taping ondersteuning geven bij het vinden van een goede houding. Onze fysiotherapeuten kunnen onderzoeken welke spieren er bij jou extra versterkt moeten worden en in welke spieren er juist meer ontspanning moet komen. Een combinatie van spierversterkende oefeningen en rekoefeningen zorgen voor een langdurig goede houding. Denk ook eens aan de mogelijkheden van staand werken en staand vergaderen.

Werkduur en werkdruk

Voldoende afwisseling van houding en beweging en het regelmatig nemen van (micro)pauzes tijdens het werk zorgt ervoor dat er zich geen overmatige spierspanning opbouwt in de spieren van de nek, schouders, armen en rug. Een te hoge spierspanning in de nek- en schouderspieren kan leiden tot het ontstaan van myofasciale triggerpoints (spierknopen), die o.a. hoofdpijn en uitstralende pijn in de arm(en) kunnen geven. Door regelmatig van je plek af te komen, een stuk te lopen in je pauze of door tussendoor mobiliserende oefeningen te doen ben je het opbouwen van deze spierspanning voor en zorg je als het ware voor een ‘reset’ van de spanning in de spieren. Als er andere factoren zijn in jouw werksituatie waarvan je vermoedt dat het bijdraagt aan je klachten probeer dit dan bespreekbaar te maken met een leidinggevende of werkgever.

Beweging en sport

Zoals eerder genoemd brengen mensen vaak veel uren door op hun werkplek. Daarom is het essentieel om in je vrije tijd voldoende aan beweging en sport te doen. Hiermee bied je een goede compensatie voor de uren op het werk waarin je lichaam te weinig beweging, afwisseling en dynamiek krijgt. Denk aan sporten zoals zwemmen, fitness, yoga of tennis, maar in feite is elke vorm van sport een goede compensatie voor een eenzijdig beroep! Binnen het FIA Fysiotherapie bieden wij ook verschillende trainingsmogelijkheden om gericht aan je klacht te kunnen werken.

 

De beste behandeling is afhankelijk van de oorzaak van je klachten. Wil jij meer weten?
Doe de online Fysiotherapiecheck!

Wij zijn aangesloten bij

Netwerk OrthopedieNederlandse Vereniging voor Manuele Therapie (NVMT)nederlandse vereniging voor fysiotherapie binnen de lymfologie en oncologienoordwest ziekenhuisgroepDC kliniekenCentrum voor Geneeskundige Expertise Alkmaar (CGEA)Beweegzorg Noordwest (BNW)
© FIA Fysiotherapie - Alle rechten voorbehouden

× Vraag het ons
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram