Echografie
[seopress_breadcrumbs]

Echografie

Echografie kennen de meeste mensen wel vanuit de zwangerschapsdiagnostiek; zo kan de ongeboren baby bekeken worden. Wat veel mensen niet weten, is dat deze methode ook heel geschikt is om structuren rond een gewricht weer te geven.

Echografie wordt door Schouderkliniek Alkmaar voor dit doel ingezet. Zo kan er sneller een diagnose worden gesteld en een passend behandelplan worden gestart. We kunnen onder meer een beter beeld krijgen van de:

  • Slijmbeurs;
  • Spieren;
  • Kapsels;
  • Pezen;
  • Banden;
  • Oppervlakkige botstructuren.

Altijd als aanvulling

Echografie is een aanvullend onderzoek op het intakegesprek en lichamelijk onderzoek. Vanuit dit gesprek en onderzoek wordt een vraagstelling voor het echografisch onderzoek geformuleerd.

Aanpak van het onderzoek

Er zijn geen speciale voorbereidingen nodig en het onderzoek kan zo vaak herhaald worden als nodig is. Het duurt ongeveer twintig minuten. Met een laagje gel op de transducer wordt over de huid bewogen zodat de beelden op de monitor zichtbaar worden. Tijdens het onderzoek kan de therapeut je vragen om bewegingen te maken die op het beeldscherm gevolgd en beoordeeld worden. Je kunt natuurlijk zelf meekijken. Eventuele afwijkingen van structuren zijn direct zichtbaar en worden ter plekke met je besproken. Van het onderzoek wordt een verslag gemaakt, dat verstuurd kan worden naar je huisarts, specialist of behandelend therapeut.

Afwijkingen die door een echo geconstateerd kunnen worden, zijn:

Scholing van onze therapeuten

De therapeuten van Schouderkliniek Alkmaar, die een echo-onderzoek uitvoeren, hebben de opleiding Musculoskeletal Ultrasound behaald. Deze cursus is speciaal gericht op het gebruik van echografie binnen de fysiotherapie. Ook hebben zij specifieke scholing gevolgd op het gebied van echografie van de schouder. Dankzij regelmatige bij- en nascholing blijven zij op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen rondom (schouder-)echografie.

De beste behandeling is afhankelijk van de oorzaak van je klachten. Wil jij meer weten?
Doe de online Fysiotherapiecheck!

Wij zijn aangesloten bij

Netwerk OrthopedieNederlandse Vereniging voor Manuele Therapie (NVMT)nederlandse vereniging voor fysiotherapie binnen de lymfologie en oncologienoordwest ziekenhuisgroepDC kliniekenCentrum voor Geneeskundige Expertise Alkmaar (CGEA)Beweegzorg Noordwest (BNW)
© FIA Fysiotherapie - Alle rechten voorbehouden

× Vraag het ons
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram