Schroth Therapie
[seopress_breadcrumbs]

Schroth Therapie

De therapie wordt gegeven door een ISST geschoolde fysio- of oefen therapeut. De enige wetenschappelijk onderbouwde methode om mensen met een scoliose effectief te behandelen. ISST betekent: International Schroth Three Dimensional Scoliosis Therapy, volgens de methode Bad Sobernheim (Asklepios). Monica Minck behandelt in onze praktijk patiënten in de groei met een scoliose en adolescenten en volwassenen met scoliose gerelateerde klachten.

Scoliose behandeling

Scoliose is een 3D-zijdelingse asymmetrische verkromming van de wervelkolom. Vaak ontstaat de Scoliose bij het kind in de groei, de oorzaak is vaak niet bekend. Het kind in de groei merkt vaak als eerste klachten aan knieën, voeten of rug. Dit kan veroorzaakt worden door afwijking in de groei van de wervelkolom. Het is dan ook belangrijk met deze klachten niet te wachten tot deze vanzelf overgaan, of af te doen als groeipijnen, maar door een, in scoliose gespecialiseerde, fysiotherapeut te laten beoordelen.

Het is belangrijk dat een scoliose zo vroeg mogelijk, zo mogelijk aan het begin van de groeispurt herkend wordt. Hoe ontdek je een scoliose? De belangrijkste test voor scoliose is de zogenaamde buktest: hierbij wordt de verdraaiing van de ribben zichtbaar. (Deze test gaat als volgt: handen en voeten tegen elkaar aan houden en dan met gestrekte benen voorover buigen, handen naar de grond).

Waar kun je een scoliose verder aan herkennen?

  • de ene schouder staat hoger dan de andere;
  • als je kind vooroverbuigt, is er aan één kant van de rug een bolling te zien;
  • het ene been is korter dan het andere;
  • je kind houdt het hoofd vaak schuin in plaats van rechtop;
  • de heupen zijn scheef.

De scoliose hoek wordt door de orthopeed gemeten ahv een X foto.

Wat is het doel van de scoliose oefeningen?

De Schroth therapie bij FIA Fysiotherapie heeft als doel verergering van de scoliose te voorkomen en klachten te verminderen. De behandeling biedt doelgericht, specifiek en eenvoudig toe te passen oefeningen, die als huiswerk gedaan moeten worden en men krijgt tips voor in het dagelijks leven. Schroth therapie werkt met specifieke scoliose oefeningen volgens PSSE (Physio Specific Scoliosis Exercises). Uit de praktijk blijkt dat deze Schroth therapie goede resultaten geeft ter stabilisatie van de wervelkolom en dat de oefentherapie leidt tot vermindering van klachten. Scoliose behandeling is meestal een multidisciplinaire samenwerking met de orthopeed, fysiotherapeut en evt instrumentmaker in het geval van een brace en evt psycholoog.

Voor meer informatie over bijvoorbeeld de schroth therapie vergoeding kunt u contact met ons opnemen.

De beste behandeling is afhankelijk van de oorzaak van je klachten. Wil jij meer weten?
Doe de online Fysiotherapiecheck!

Wij zijn aangesloten bij

Netwerk OrthopedieNederlandse Vereniging voor Manuele Therapie (NVMT)nederlandse vereniging voor fysiotherapie binnen de lymfologie en oncologienoordwest ziekenhuisgroepDC kliniekenCentrum voor Geneeskundige Expertise Alkmaar (CGEA)Beweegzorg Noordwest (BNW)
© FIA Fysiotherapie - Alle rechten voorbehouden

× Vraag het ons
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram