Rotator cuff ruptuur
[seopress_breadcrumbs]

Rotator cuff ruptuur

Een cuff ruptuur is een scheur in een pees van de spieren (rotator cuff) die rondom het schoudergewricht liggen. De pees is de verbinding van de spier met het bot, waardoor bij aanspannen van de spier de arm bewogen kan worden. De spieren rondom het schoudergewricht helpen mee bij het optillen en draaien van de arm en trekken de kop in de kom van het schoudergewricht. Met een ruptuur wordt een scheuring bedoeld van de pees. Een pees kan gedeeltelijk (partieel) of volledig scheuren. Een partiële ruptuur wordt verdeeld in: – Ruptuur aan gewrichts zijde – Ruptuur aan de zijde van de slijmbeurs – Ruptuur in centrum van de pees Bij een volledige ruptuur is er sprake van een onderbreking van de pees. Dit kan in een klein deel van de pees zijn (knoopsgat ruptuur) of in een groot deel van de pees of pezen (massieve ruptuur).

Oorzaak Rotator cuff ruptuur

Een ruptuur kan op verschillende manieren ontstaan en dit kan zowel plotseling als sluipend. Na een val. Een ruptuur ontstaat doorgaans doordat iemand ten val komt en probeert de klap op te vangen waardoor de pees onder een te grote belasting komt te staan. Ook kunnen rupturen ontstaan in combinatie met ander letsel. Denk bijvoorbeeld aan luxaties (het uit de kom gaan van de schouder) of in combinatie met fracturen (botbreuken). Een ruptuur ontstaat gemakkelijker wanneer de pezen al minder van kwaliteit zijn (tendinose of degeneratie). Rupturen komen ook voor zonder dat deze klachten veroorzaken. Dit komt vooral voor bij oudere mensen. In dit geval kan een ruptuur worden gezien als het eindstadium van het natuurlijke verouderingsproces van de pees.

Diagnose en onderzoek Rotator cuff ruptuur

Door een cuff ruptuur kan er sprake zijn van pijn en krachtsvermindering. De pijn kan gevoeld worden rond de schouderkop met uitstraling in de arm. Andere symptomen kunnen stijfheid en verlies van bewegingsmogelijkheden zijn. Het kan bijvoorbeeld moeilijker worden om de haren te kammen, een reikende beweging te maken of de arm naar achteren te steken om een jas aan te trekken. Ook het liggen op de schouder kan als zeer vervelend worden ervaren.

Behandeling Rotator cuff ruptuur

Indien een peesruptuur een fors functieverlies veroorzaakt en indien iemand de arm nog veel moet gebruiken (afhankelijk van leeftijd, beroep, sport), is een operatieve hechting van de pees soms een optie. Peesrupturen kunnen over het algemeen succesvol worden gehecht bij betrekkelijk jonge personen met gezond peesweefsel. In de meeste gevallen kan er echter een goed resultaat worden gerealiseerd met fysiotherapie. De therapie is dan vooral gericht op het geven van adviezen op het gebied van o.a. de mate van belasting en oefentherapie. De oefentherapie richt zich zowel op spierkracht als bewegingsvrijheid. Ook worden andere spieren getraind zodat zij de functie van de spier met de (deels) afgescheurde pees kunnen overnemen. Daarnaast kunnen ook andere fysiotherapeutische behandelvormen een aandeel hebben binnen de therapie. U kunt dan denken aan manuele therapie en mobiliserende technieken, houdingsadviezen, triggerpoint therapie, dry needling en Medical taping. Een scheur in een schouderpees kan goed zichtbaar worden gemaakt d.m.v.

De beste behandeling is afhankelijk van de oorzaak van je klachten. Wil jij meer weten?
Doe de online Fysiotherapiecheck!

Wij zijn aangesloten bij

Netwerk OrthopedieNederlandse Vereniging voor Manuele Therapie (NVMT)nederlandse vereniging voor fysiotherapie binnen de lymfologie en oncologienoordwest ziekenhuisgroepDC kliniekenCentrum voor Geneeskundige Expertise Alkmaar (CGEA)Beweegzorg Noordwest (BNW)
© FIA Fysiotherapie - Alle rechten voorbehouden

× Vraag het ons
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram