Rugklachten
[seopress_breadcrumbs]

Rugklachten

Er bestaat ook een nauwe samenhang tussen de rug, ribbenkast, schoudergordel, het hoofd, bekken en indirect zelfs met de heup, knieën en enkels. Deze centrale functie zorgt ervoor dat als er een disbalans is klachten snel kunnen ontstaan: in zowel de gewrichten als de omringende structuren. Maar liefst 90% van de rugklachten worden als ‘a-specifiek’ aangeduid, wat betekent dat er geen relevante schade in de rug te vinden is. De overige 10% zijn specifieke rugklachten, zoals een hernia. Het is belangrijk om vast te stellen wat de rugklachten veroorzaakt om over te kunnen gaan naar concrete behandelingen. Dat is de rol van onze fysiotherapeuten!

Er zijn verschillende soorten rugpijn onder te verdelen. Dit zijn:

  • lage rugpijn;
  • middenrugpijn;
  • cervicalgie (nekpijn)
  • ischias;
  • hernia.

Oorzaak rugklachten

Rugklachten kunnen ontstaan door hele verschillende oorzaken. Middenrugpijn kan bijvoorbeeld veroorzaakt worden door een verkeerde houding, verkeerde plotselinge bewegingen of een val. Nekpijn komt vaker voor bij stress of een slechte houding. Lage rugpijn kan veroorzaakt worden door zowel plotselinge, langdurige als constant dezelfde bewegingen.

Een hernia ontstaat wanneer de tussenwervelschijven verschuiven tussen uw wervels. Drukt uw hernia op uw heupzenuw? Dan is het mogelijk dat deze pijn doorloopt over de hele lengte van uw been. In dit geval heeft u last van Ischias.

Diagnose rugklachten

Voordat onze fysiotherapeuten een diagnose vast kunnen stellen, moeten ze eerst onderzoeken wat de oorzaak is van uw klacht.

Behandeling rugklachten

Bij de verschillende oorzaken van rugklachten, horen ook verschillende behandelingen. Zijn de rugklachten niet zo hevig en niet heel specifiek? Dan kijkt de fysiotherapeut naar een behandeling die vooral bestaat uit oefeningen om de rug te versterken en eventuele pijnstillers.

Ergere klachten zijn te behandelen met bijvoorbeeld massage, osteopathie of met behulp van onze fysiotherapeuten naar oefeningen en pijnstillers.

Heeft u last van rugklachten en bent u direct op zoek naar een gepaste behandeling? Neem dan snel contact op met onze fysiotherapeuten.

De beste behandeling is afhankelijk van de oorzaak van je klachten. Wil jij meer weten?
Doe de online Fysiotherapiecheck!

Wij zijn aangesloten bij

Netwerk OrthopedieNederlandse Vereniging voor Manuele Therapie (NVMT)nederlandse vereniging voor fysiotherapie binnen de lymfologie en oncologienoordwest ziekenhuisgroepDC kliniekenCentrum voor Geneeskundige Expertise Alkmaar (CGEA)Beweegzorg Noordwest (BNW)
© FIA Fysiotherapie - Alle rechten voorbehouden

× Vraag het ons
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram