Een traumatische schouderluxatie kan ontstaan door bijvoorbeeld een val, ongeluk of een plotselinge beweging waarbij veel kracht op de schouder komt te staan. Tijdens zo’n luxatie worden het schouderkapsel en de banden in de schouder overrekt. De overrekking van deze structuren kan tot gevolg hebben dat de schouder verminderd stabiel wordt. Daardoor is de kans op herhaling van een luxatie bij kleine gebeurtenissen groter. Soms kan een schouderkop ook spontaan uit de kom gaan zonder dat er sprake is van grote inwerkende krachten. Dit is een a-traumatische luxatie. Dit gebeurt meestal bij mensen die van nature een zeer soepel kapsel-band apparaat hebben (hypermobiliteit).
Een schouderluxatie betekent dat de schouderkop geheel of gedeeltelijk buiten de kom staat. Bij een gedeeltelijke luxatie (subluxatie) zal de kop meestal weer vanzelf teruggaan in de normale stand. Als dit niet gebeurt en er is sprake van een volledige luxatie dan zal deze door een arts weer teruggezet moeten worden (repositioneren).
Een belangrijk onderdeel van de behandeling na een luxatie zal het trainen van spieren zijn. Om te kunnen trainen zullen er echter eerst een aantal voorwaarden gecreëerd moeten worden. Zo moeten alle gewrichten van de schoudergordel beschikken over een volledige bewegingsvrijheid en mogen spieren niet al te pijnlijk en gespannen zijn. O.a. mobiliserende technieken, manuele therapie, rekoefeningen, massage, triggerpointtherapie, dry needling en Medical taping kunnen aangewezen behandelvormen binnen de fysiotherapie zijn. Door middel van training worden de spieren versterkt welke verantwoordelijk zijn voor de stabiliteit van het schoudergewricht en schouderblad. Door een speciaal voor jou samengesteld oefenprogramma wordt de spierfunctie verbetert waardoor bewegingen van de arm weer uitgevoerd kunnen worden zonder pijn of een instabiel en zwak gevoel. Door de verbeterde spierfunctie zal de schouderkop weer optimaal in de kom gecentreerd worden. Normaal gesproken duurt een conservatieve (niet operatief) therapie minimaal 3 maanden. In enkele gevallen zal een orthopeed kiezen voor een operatieve ingreep. Dan zal het schouderkapsel iets worden ingekort waardoor het strakker staat en deze dus meer stabiliteit aan de schouderkop zal geven. Je zult je moeten realiseren dat in die situatie de spieren ook getraind zullen moeten worden. Het is heel belangrijk dat een schouder voldoende steun krijgt van de omliggende spieren.