Haptotherapie
[seopress_breadcrumbs]

Haptotherapie

Wat is haptotherapie? Haptotherapie is gebaseerd op de menswetenschap haptonomie. In de therapie staat jouw gevoelsleven centraal en hoe jij omgaat met jezelf en de ander. Een mens is een voelend wezen. Je hebt gevoel voor jezelf, de ander en je omgeving. Het kan zijn dat dit vermogen wat op de achtergrond is geraakt. Dat je de dingen oplost door alleen logisch nadenken, jezelf weg te cijferen, gewoon doorgaan en vergeet of negeert om naar deze signalen van je lijf te luisteren.

Hoe werkt haptotherapie?

Met haptotherapie word je je bewust van lichamelijke signalen. Je kan veranderingen ervaren in spierspanning, ademhaling, pijn, (on)rust en emoties. Zo geeft je lijf informatie hoe het met je gaat. Je word je bewust dat ook je lijf reageert in het contact met de ander, wat doe jij? Geef je grenzen aan, neem je ruimte in of liever niet, hoe maak je contact, sta je de ander toe jou te ontmoeten of ga je dat uit de weg? Wat zijn jouw verlangens en hoe maak je die kenbaar?
Door gebruik te maken van de signalen van je lijf kan je bewuster kiezen welk gedrag in een situatie het meest passend is voor jou. Zo kom je tot een goede verhouding tussen voelen, denken en doen.

Redenen voor haptotherapie en wat levert het op?

 

- Lichamelijke klachten
vermoeidheid, nek-, rug-, schouderklachten, spanningshoofdpijn, hoge bloeddruk, buikklachten, ademhalingsklachten.
Als je steeds tegen dezelfde fysieke klachten aanloopt zonder dat daar een goede verklaring voor lijkt te zijn kan je via haptotherapie ervaren hoe je met je lijf omgaat en waardoor deze klachten blijven ontstaan en hoe dat anders kan.


- Stress of burnout
hoe ga je om met jouw beschikbare energie? Waar liggen je grenzen? Bij haptotherapie leer je hoe jouw lijf dit aangeeft.

 

- Angst en paniekaanvallen
ontdek waar je de spanning opbouwt, hoe je het beste om kan gaan met de angst en paniek en hoe je dit kan reguleren.


- Relaties en intimiteit

haptotherapie maakt je bewust van je patroon in contact met de ander en helpt je af te stemmen op jezelf en de ander.


- Rouw en verlies
bij problemen met verlies in de breedste zin van het woord: verlies van een dierbare, relatie, werk, gezondheid. Haptotherapie maakt voelbaar hoe je omgaat met verlies en wat hierin kan helpen.


- Persoonlijke groei

als je een verlangen hebt om je te ontwikkelen om welke reden ook bv bij terugkerende situaties of thema’s, in het zorgdragen voor jezelf, ervaren van zelfvertrouwen, op een ontspannen manier contact maken met een ander.

 

Werkwijze
De behandeling start met een intakegesprek.
Aan de hand van de hulpvraag onderzoek je wat je denkt, voelt en hoe je handelt. De ervaringen worden in een sessie benoemd, verduidelijkt en helder gemaakt. Dit gaat via het gesprek en ervaringsoefeningen.

Bij de ervaringsoefening op de behandelbank staat de aanraking centraal. Aanraken is een heel directe vorm van communicatie. Zo ervaar je letterlijk aan den lijve hoe je reageert in het contact en wat het bij je oproept. De affectieve aandachtige aanraking bied je de ruimte om te ervaren wie je bent met de gevoelens die je hebt. Hierdoor ontwikkel je het besef dat je gevoel er toe doet en dat daarmee jij er toe doet. Vervolgens sta je stil bij wat dit voor jou betekent in het dagelijks leven.

Praktische zaken

Je kan zonder een verwijzing een afspraak maken. Een behandeling duurt een uur en kost €80,-
Haptotherapie wordt gedeeltelijk vergoed uit de aanvullende verzekering onder de noemer complementaire zorg, alternatieve behandelwijzen, psychosociale zorg of alternatieve beweegzorg. De hoogte van de vergoeding is afhankelijk van je polis.

 

Zie ook:

Haptotherapie Alkmaar

https://haptotherapeuten-vvh.nl/voor-patienten/vergoeding-haptotherapie
Beroepscode:

https://haptotherapeuten-vvh.nl/mediatheek/kwaliteitsdocumenten/87-beroepscode-gz-haptotherapeut-2019/file

Klachtenregeling:
https://haptotherapeuten-vvh.nl/lid-worden/lid-worden-klachtenprocedure

 

 

 

Mijn naam is Helene van Gorkum.

Begonnen als fysiotherapeut kwam ik regelmatig mensen tegen met terugkerende klachten. Naast de vraag hoe gaat het met je lijf, stelde ik steeds vaker de vraag hoe ga jij om met je lijf?

Ik blijf verwonderd hoe ons lijf een rijke bron van informatie is en het raakt me nog altijd hoe specifiek en eigen we hierin zijn.
Mijn stijl als haptotherapeut is om een ruimte te creëren waarin ik met zorgvuldigheid en een vleugje humor samen met de ander op zoek ga naar de gevoelde informatie die inzicht en oplossing geeft.

Lid VVH nr. 261
AGB code GZ haptotherapeut 90026354
AGB code praktijk 90005217
Inschrijfnummer KvK 37162416

De beste behandeling is afhankelijk van de oorzaak van je klachten. Wil jij meer weten?
Doe de online Fysiotherapiecheck!

Wij zijn aangesloten bij

Netwerk OrthopedieNederlandse Vereniging voor Manuele Therapie (NVMT)nederlandse vereniging voor fysiotherapie binnen de lymfologie en oncologienoordwest ziekenhuisgroepDC kliniekenCentrum voor Geneeskundige Expertise Alkmaar (CGEA)Beweegzorg Noordwest (BNW)
© FIA Fysiotherapie - Alle rechten voorbehouden

× Vraag het ons
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram