Weer een stapje verder

23 mei 2018 - Tamara FIA

Vandaag heb ik een afspraak gehad met de traumachirurg. Het doel sinds onze laatste afspraak op 4 april was dat ik van 50% belasting (lopen met 2 elleboogkrukken) op zou gaan bouwen naar 100% belasting (lopen zonder elleboogkrukken). En ik moet zeggen dat dit goed gelukt is! Ik ben heel tevreden over het beloop. Wel is de situatie zo dat ik zonder krukken nog niet zo netjes loop. Ik mis nog kracht en balans, en de bewegingsvrijheid van mijn enkel is nog te beperkt om mijn voet goed af te wikkelen. Dus ik mag van mijzelf in en om huis zonder krukken ‘lopen’ maar daarbuiten vind ik dat het beter is om met 1 of 2 krukken te lopen. Ik vind dat ik deze zijwieltjes gewoon nog even moet gebruiken om het enkelgewricht en de weefsels rond het gewricht de juiste input te geven. Als ik mijn gewricht niet voldoende instuur, win ik ook niet meer bewegingsvrijheid. En als ik niet voldoende lengte vraag van mijn banden, pezen en spieren, dan zullen ze ook niet soepeler worden.

Veel mensen om mij heen vragen of ik veel pijn ervaar. Dat valt wel mee. Het is vooral de zwelling die snel ontstaat, de bewegingsbeperking in mijn enkel en voet, en de verminderde kracht en balans die mij de meeste hinder geven. Behalve als ik toch iets teveel heb gedaan, of te snel wil of te gehaast ben. Dan schrik ik wel eens van een misstap of iets van een pijnscheutje. En als mijn enkel erg dik is, dan kan het drukkend en tintelend/jeukend voelen… Maar dat valt niet echt onder de noemer ‘pijn’.

De afgelopen periode stond ook in het teken van het terugwinnen van activiteiten. Denk aan bepaalde huishoudelijke activiteiten zoals stofzuigen, werkzaamheden in de tuin, alleen mijn boodschappen doen, autorijden enzovoort. Alles in mijn dagelijkse leven is momenteel een training. En als iets weer lukt dan maakt dit een volgende activiteit weer mogelijk. En zo wordt mijn actieradius steeds groter!

Activiteiten op de werkvloer

In de komende periode zal ik ook mijn activiteiten op de werkvloer gaan opbouwen. Ik zal gaan starten met het begeleiden van mijn oefengroepen en daarnaast zal ik weer een enkele cliënt gaan behandelen. En zo opbouwend voort. En in september heb ik de volgende afspraak met de chirurg. Dan gaan we evalueren. Hoe zal de beweeglijkheid van mijn enkel dan zijn? Bestaat er dan nog een verschil tussen mijn aangedane en niet-aangedane enkel? Kan ik alles wat ik wil? We zullen zien dan! Tot die tijd doseren en opbouwen!

Wilt u contact opnemen met FIA Fysiotherapie Alkmaar? U vindt hier onze contactgegevens.

Laatste update: mei 2021

De beste behandeling is afhankelijk van de oorzaak van je klachten. Wil jij meer weten?
Doe de online Fysiotherapiecheck!

Lees ook:

Bedrijfsfysiotherapie voorkomt verzuim

Weer een stapje verder

Alkmaar City Run

Eerste stappen gezet!

Symposia bovenrug

Wij zijn aangesloten bij

Netwerk OrthopedieNederlandse Vereniging voor Manuele Therapie (NVMT)nederlandse vereniging voor fysiotherapie binnen de lymfologie en oncologienoordwest ziekenhuisgroepDC kliniekenCentrum voor Geneeskundige Expertise Alkmaar (CGEA)Beweegzorg Noordwest (BNW)
© FIA Fysiotherapie - Alle rechten voorbehouden

× Vraag het ons
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram