Bedrijfsfysiotherapie voorkomt verzuim

1 augustus 2018 - Tamara FIA

Elke ondernemer met personeel krijgt er wel eens mee te maken: een medewerker die lichamelijke klachten heeft en daardoor beperkt wordt in zijn werk of, erger nog, hierdoor in de ziektewet raakt. Dit kost het bedrijf niet alleen veel geld, het kan ook de werksfeer en de andere werknemers beïnvloeden. Gelukkig is er een oplossing in de vorm van bedrijfsfysiotherapie. Jeroen Zandstra, eigenaar van FIA Fysiotherapie Alkmaar Bedrijfsfysiotherapie en inmiddels 18 jaar werkzaam als (bedrijfs)fysiotherapeut, legt uit wat hij voor ondernemingen in Noord-Holland kan betekenen.

Breed pallet aan diensten

FIA Bedrijfsfysiotherapie heeft een compleet pallet aan diensten. Jeroen en zijn team behandelen lichamelijke klachten van werknemers, zodat zij gezonder en gelukkiger op de werkvloer aan de slag kunnen. “Dit doen wij op een holistische manier, want fysiotherapie is slechts één stukje van de puzzel. Klachten kunnen onder meer voortkomen uit een verkeerde houding. Dit zie je vaak bij mensen die lang achter een computer moeten zitten of bij internationale vrachtwagenchauffeurs. Maar klachten kunnen ook opborrelen door mentale ongemakken.” Jeroen en de andere fysiotherapeuten van FIA Fysiotherapie Alkmaar gaan altijd het gesprek aan met hun patiënten, zodat de oorzaak van de klacht kan worden achterhaald. “Als je huwelijk op de klippen loopt of als je te maken hebt met ziekte en zeer in de familie, is het niet gek dat je lichaam daarop reageert. In zo’n geval verwijs ik iemand door naar bijvoorbeeld een coach die daar gespecialiseerd in is.

Ons doel is om mensen verder te helpen en niet in een vicieuze cirkel te laten ronddwalen. Als medewerkers na een ziekteverzuim van een paar maanden door ons weer in het bedrijf, al dan niet in een andere functie, kunnen meewerken, dan ben ik een gelukkig mens!”

Voorkomen is beter dan genezen

Maar niet alleen het rehabiliteren van medewerkers is een doel van FIA Bedrijfsfysiotherapie. Het bedrijf wil de klachten juist tegengaan, zodat er zo min mogelijk wordt verzuimd. Daarvoor heeft Jeroen het ‘stoplichtmodel’ bedacht.

“Het is heel simpel. Een stoplicht heeft drie kleuren: rood, oranje en groen. Bij ons staat rood voor lichamelijke klachten die in het bedrijf voor verzuim zorgen. Oranje geeft aan dat er lichamelijke klachten zijn bij medewerkers, maar dat er nog geen verzuim is en bij groen ga je preventief klachten, en dus verzuim, behandelen. Naar die laatste stap wil ik graag toe. Voorkomen is nog altijd beter dan genezen!” Om die wens kracht bij te zetten, heeft Jeroen samen met zijn collega Robert Jansen een speciale training tot ergocoach in het leven geroepen.

“We leren ondernemers, leidinggevenden en BHV’ers klachten te signaleren, voordat ze zo ver gevorderd zijn dat er verzuim ontstaat. Dit begint met goed kijken en luisteren naar je collega’s. Staat iemand kreunend op uit zijn stoel of zie je dat iemand aan zijn nek trekt, dan kunnen we met FIA Fysiotherapie Alkmaar hier direct op inspelen. De mensen die onze training volgen zijn dus de ogen en oren op de werkvloer. Zodra zij iets signaleren, geven ze aan of dit rood, oranje of groen is en ondernemen wij direct actie, zodat de klacht snel kan worden verholpen of zelfs niet eens hoeft te ontstaan.”

Het tweetal geeft daarnaast adviesspreekuren.

“Dit doen we ook bij Verheul in Anna Paulowna. Eens per maand gaan Robert of ik langs op de werkplek. Dit is een laagdrempelige manier om medewerkers de kans te geven om advies in te winnen over hun eventuele klachten of over de juiste werkhouding om klachten te voorkomen. Daarnaast check ik of de medewerkers de adviezen ook praktiseren. Deze adviesspreekuren kunnen dus op een kantoor zijn, maar ook bijvoorbeeld op de vloer bij een slagerij of bij een vrachtwagenchauffeur in de cabine. Overal waar gewerkt wordt, kun je onze expertise inhuren, zodat we samen het verzuim tegen kunnen gaan!”

Ergonomisch advies voor bedrijven

Aangezien Jeroen en Robert regelmatig op diverse werkplekken komen en constateerden dat veel werkplekken verkeerd zijn ingericht, geven ze ook ergonomisch advies en voeren ze beeldscherm- en werkplekonderzoeken uit. “Daarbij wordt elke individuele werkplek in de organisatie bekeken en daar geven we een advies over. Op die manier kan de werkgever door relatief kleine aanpassingen te doen preventief klachten voorkomen.”

Ook kan het tweetal worden ingezet om een RI&E (risico-inventarisatie en -evaluatie) te formuleren en een PMO (periodiek medisch onderzoek) uit te voeren. “De Arbowet verplicht iedere werkgever om hieraan te voldoen. Veel bedrijven weten niet goed welke regels hier nu eigenlijk aan verbonden zijn en het kost ze veel tijd/geld om dit intern te laten uitzoeken. Op zo’n moment sluiten wij graag aan, zodat wij het bedrijf volledig kunnen ontzorgen met onze expertise.”

Kennismaken met FIA

Naast bedrijfsfysiotherapie en alle facetten die daarmee te maken hebben, biedt FIA Fysiotherapie Alkmaar andere diensten, zoals dry needling, medische fitness en medical taping aan. Lees meer informatie over de specialisatie bedrijfsfysiotherapie en hoe bedrijfsfysiotherapie verzuim voorkomt in uw organisatie!

Liever persoonlijk contact? Jeroen en Robert komen graag vrijblijvend bij u langs voor een kennismakingsgesprek.

De beste behandeling is afhankelijk van de oorzaak van je klachten. Wil jij meer weten?
Doe de online Fysiotherapiecheck!

Lees ook:

Bedrijfsfysiotherapie voorkomt verzuim

Weer een stapje verder

Alkmaar City Run

Eerste stappen gezet!

Symposia bovenrug

Wij zijn aangesloten bij

Netwerk OrthopedieNederlandse Vereniging voor Manuele Therapie (NVMT)nederlandse vereniging voor fysiotherapie binnen de lymfologie en oncologienoordwest ziekenhuisgroepDC kliniekenCentrum voor Geneeskundige Expertise Alkmaar (CGEA)Beweegzorg Noordwest (BNW)
© FIA Fysiotherapie - Alle rechten voorbehouden

× Vraag het ons
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram